Stedelijk Gymnasium Breda 125 jaar!
Het jaar 2012 is een bijzonder jaar voor het Stedelijk Gymnasium Breda. We hebben immers ons 25ste lustrum gevierd. Ruim 125 jaar geleden stemde de gemeenteraad in met het stichten van een categoriaal gymnasium in Breda en op 12 september 1887 werd onze school officieel opgericht. Wij zijn er trots op dat het gymnasium anno 2012 een bloeiend bestaan heeft en dat we zelfs een compleet nieuw gebouw tot onze beschikking krijgen.

Er zijn dit jaar heel wat festiviteiten geweest om deze markante verjaardag goed te vieren. Eind maart hebben we een prachtig toneelstuk op de planken gehad onder leiding van Henk van Loon. Lysistrata, een klassiek stuk met een komisch tintje, opgevoerd door onze eigen leerlingen. Op 9 juni hebben we tijdens de reünie ruim 1000 oud leerlingen, variërend in leeftijd van 19 tot 93 jaar, in ons oude schoolgebouw mogen ontvangen. Op die zonnige dag werd ook het lustrumboek gepresenteerd en aangeboden aan de oud-rectoren. Dit boek is nog verkrijgbaar op school, evenals de bouwplaat van onze nieuwbouw. In juli de fietstocht door Griekenland: Odyssee 2012 en als laatste de geweldige lustrumweek van 9 t/m 12 oktober met als hoogtepunt de flashmob op de Grote Markt in Breda. Hieronder treft u een overzicht aan van de lustrum-activiteiten.
Personeelsdag
Dinsdag 9 oktober heeft het personeel kunnen genieten van een gezellig dagje uit.  Op het programma stond een rondvaart door de haven van Antwerpen, een lunch in het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen, met aansluitend in het informatiecentrum een film over het havengebied van Terneuzen en een rondleiding over het sluizencomplex. Op de terugweg werd Yerseke nog aangedaan, waar nog genoten is van het ‘Zeeuwse Goud’.

Taste expositie

Foto's expositie Taste                                                    Taste op Facebook

Woensdagavond 10 oktober was de expositie van kunstwerken gemaakt door leerlingen en docenten. De werken van de leerlingen zijn de resultaten van het Taste project en waren 2 dagen op school te bezichtigen.
Heeft u de expositie gemist: klik dan op de foto om alsnog de expositie te bekijken.
Stedelijke fietstocht

Donderdag 11 oktober van de lustrumweek stond in het teken van maatschappelijke betrokkenheid van school. Alle leerlingen werden uitgedaagd om zich te laten sponsoren voor het goede doel. Ze hebben een fietstocht gemaakt langs (bijna alle) plaatsen waar medeleerlingen wonen.

De opbrengst van de sponsorfietstocht bedraagt:  € 11.123,90

Het doel
van deze fietstocht was de Randolph Fellowship. Een stichting die zich inzet voor weesjongens op Sri Lanka die na hun 17e tussen wal en schip dreigen te vallen. Deze stichting is opgericht door de ouders van Randolph Sandkuyl, oud leerling van het Stedelijk Gymnasium, geslaagd in 2003.

Na zijn eindexamen is Randolph door een ongelukkige val op Sri Lanka overleden (2006). In zijn naam wordt er nu gebouwd aan een opvanghuis voor leeftijdsgenoten van Randolph op Sri Lanka. Wij zijn ervan overtuigd dat wij een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de realisering van dit project ter nagedachtenis aan Randolph  (zie ook: www.randolphfellowship.nl).

Taste in het Chassé Theater

Op donderdagmiddag en avond stond het Chassé Theater op zijn grondvesten te schudden tijdens de spetterende voorstellingen waarin zo’n 100 leerlingen hun dans/zang/toneel en muziekkunsten lieten zien. Het afgelopen jaar hebben al onze leerlingen in het kader van ons lustrum workshops gevolgd bij de Nieuwe Veste. Wij zijn er trots op dat zo’n grote groep is doorgegaan met het volgen van vervolgworkshops bij de Nieuwe Veste om in het Chassé Theater te showen wat ze allemaal kunnen. De resultaten waren overweldigend!

Activiteitendag en lustrumfeest

Op vrijdag werd er tussen 9.00 en 16.00 uur een scala aan activiteiten aangeboden, variërend van onderwaterhockey tot klimmen, van Brazilian Jiujitsu tot Nunchaku. De sectie Lichamelijke Opvoeding organiseerde zo’n groot aanbod van activiteiten dat alle leerlingen twee activiteiten naar keuze mochten doen.

Deze dag had om 15.00 uur nog een verrassing in petto! Op de Grote Markt in Breda is t.b.v. het bekendmaken van het sponsorbedrag voor de Randolph Fellowship een flashmob opgenomen, waarbij aan het eind het grandioze door de leerlingen bij elkaar gefietste sponsorbedrag werd getoond. De Grote Markt liep vol met leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Breda die spontaan begonnen te dansen! De cheque werd na afloop overhandigd aan Bendert Post van het bestuur van Randolph Fellowship.

Opname van de Flashmob op de Grote Markt te Breda en het overhandigen van de cheque

De avond was gereserveerd voor het slotfeest op school. Met onze eigen Dj’s (Dj Dennis, Philip Bengsch,
Mees van Milligen de Wit, Dj Johnny Walker) achter de draaitafels, werd het een spetterende afsluiting van de lustrumweek.

Reünie
Tijdens de reünie is het lustrumboek gepresenteerd. Heeft u de reünie gemist en wilt u alsnog dit prachtige boek bestellen, stuur dan een bericht naar administratie@gymnasiumbreda.nl
Odyssee 2012

Bekijk hier het reisverslag gepubliceerd
in NRC Weekend op 28 juli 212
Lustrumweek

Maandag 8 oktober
Gewone lesdag

Dinsdag 9 oktober
Personeelsdag
Leerlingen vrij

Woensdag 10 oktober
Gewone lesdag
19.00 uur: Opening Taste expositie op school

Donderdag 11 oktober
Stedelijke sponsorfietstocht t.b.v. de Randolph Fellowship
Taste expositie op school
Taste voorstelling in het Chassé Theater!

Vrijdag 12 oktober
Activiteitendag met om 15.00 uur een grote verrassing op de Grote Markt in Breda,
's avonds slotfeest

Lustrumfeest