Lezing "Bestaan psychiatrische ziektes echt?" Bericht geplaatst op: 4-4-2017

UITNODIGING VOOR DE LEZING VAN HET STUDIUM GENERALE:

LEZING DINSDAG 18 APRIL 2017, AANVANG 20.00 UUR:

BESTAAN PSYCHIATRISCHE ZIEKTES ECHT?

PROF. DR. PHILIPPE VAN HAUTE

Bestaan psychiatrische ziektes echt of zijn het slechts sociale en historische constructies?

Wat moeten we denken van het feit dat sommige psychiatrische 'ziektes' - men denke bijvoorbeeld aan de hysterie - op een bepaald ogenblik in de geschiedenis lijken te ontstaan om dan later weer van het toneel te verdwijnen. Zou dit ook kunnen betekenen dat 'ziektes' vandaag populair zijn - men denke aan ADHD of autisme spectrum stoornis - weer opnieuw kunnen verdwijnen? En hoe moeten we dit 'verdwijnen' dan verstaan?

Prof. Dr. Philippe Van Haute (1957) is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Radboud Universiteit en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika). Hij is lid van de Belgische School voor Psychoanalyse. Recente publicaties zijn o.a. (met T. Geyskens) Towards a non-oedipal psychoanalysis? Clinical anthropology of hysteria in Freud and Lacan (2012); (red. met J. De Vleminck) Freud als filosoof (2013) en (red. en inleiding met H. Westerink) Sigmund Freud. Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie (2015).

Het Studium Generale van het Stedelijk Gymnasium Breda is een podium voor wetenschap, kunst en cultuur. Regelmatig worden er in dit kader lezingen, workshops e.d. georganiseerd.

De lezingen vinden plaats in de collegezaal van het Stedelijk Gymnasium Breda en worden bezocht door geïnteresseerde leerlingen, docenten, ouders en overige belangstellenden.

Aanmelden voor deze lezing kan middels het formulier op de website.